En blogg til deg som synes det er vanskelig å spise nok!

Underernæring er en skjult utfordring i vårt samfunn. Det rammer gjerne dem som er syke eller svake i utgangspunktet og som ikke får i seg nok mat på grunn av sykdommen eller på grunn av bivirkninger av sykdom eller medisin. Symptomene kommer snikende. Når man kan se på en person at den har tatt av, har nok personen allerede spist langt mindre enn behovet en stund.
Kanskje det bare er små justeringer i matinntaket som skal til for at personen får i seg nok energi og næringsstoffer.

På denne siden kommer jeg med enkle råd og tips til hvordan man øker antall kalorier i maten slik at måltidene kan være små og lekre i stedenfor store måtider som ødelegger apetitten.

Kostrådene er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

torsdag 12. november 2015

Bringebærdrøm - smoothie eller shot


Bringebærdrøm i hetvinsglass (1/2 dl)

Om du ufrivillig går ned i vekt selv om du spiser er det et tegn på at du får i deg for lite energi i forhold til hva kroppen forbruker. Om du ikke orker å spise så mye til hvert måltid kan du for eksempel dele opp måltidene i flere små måltider. Istedenfor 3 eller 4 større måltider kan du legge inn flere mellommåltider slik at du spiser 6 - 8 mindre måltider per dag. Et et av mellommåltidene kan være en liten shot. 1 dl Bringebærdrøm eller solskinndrikk  tilsvarer ca 1 1/2 skive med smør og et pålegg i energimengde. For en som har liten matlyst eller blir fort mett kan det være lettere å få i seg energi ved å drikke enn å spise den.

Til Bringebærdrøm trenger du:

1 dl frosne bringebær
1/4 banan
1/2 dl kremfløte
1/2 dl appelsinjuice
1 ss rapsolje
1 ss sukker
1 egg

Bland alle ingrediensene utenom egg og jevne dem med stavmikser. Ha så i egget og bland i med en mikser. Det vil gi mer luftig og tykk konsistens.
Her får du 2,5 dl smoothie. Skal du lage til mange dobler du mengden til du får nok. Skal du lage til en kan restene fint settes i kjøleskap dekket med plastfolie og serveres senere på dagen.


Server i et fint glass. Mange matopplevelser inntas med øynene.

Til høyre 1 dl, til venstre 1/2 dl.


Hvis du skal lage til flere:
4 dl frosne bringebær
1 banan
2 dl kremfløte
2 dl appelsinjuice
4 ss rapsolje
4 ss sukker
4 egg

Energi: 
1/2 dl = 90 Kcal, 1,5 g protein
1 dl = 180 Kcal, 3 g protein

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding