En blogg til deg som synes det er vanskelig å spise nok!

Underernæring er en skjult utfordring i vårt samfunn. Det rammer gjerne dem som er syke eller svake i utgangspunktet og som ikke får i seg nok mat på grunn av sykdommen eller på grunn av bivirkninger av sykdom eller medisin. Symptomene kommer snikende. Når man kan se på en person at den har tatt av, har nok personen allerede spist langt mindre enn behovet en stund.
Kanskje det bare er små justeringer i matinntaket som skal til for at personen får i seg nok energi og næringsstoffer.

På denne siden kommer jeg med enkle råd og tips til hvordan man øker antall kalorier i maten slik at måltidene kan være små og lekre i stedenfor store måtider som ødelegger apetitten.

Kostrådene er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

onsdag 17. september 2014

Brødskiven - lag et lite delikat måltid

Tenkt jeg kunne begynne med det mest hverdagslige måltidet, nemlig brødskiven.

Har du liten matlyst og vet at kroppen har behov for mat er det ikke lett å begi seg ut på store måltider som en eller to hele skiver kan være. Om måltidet virker mer enn du kan klare, vil mangel på matlyst stoppe deg langt tidligere enn om du hadde valgt en mindre og mer overkommelig mengde mat.

Tenk over hvor mye du ser for deg å spise. Ta utgangspunkt i denne mengden og velg med omhu hva du velger å spise. Du kan tilføre mer fettrike matvarer inn i maten slik at den blir mer kaloririk selv om porsjonen er liten.

Ta en skive og del den i fire. Bruker du litt ekstra smør og dobbelt pålegg vil to kvarte skiver gi deg bra med energi.

Det viktigste av alt er at måltidet ser innbydende ut og er en mengde som er passelig for deg.


Del skiven i fire

Venstre: Smør, hvitost, skinke og drue.
Høyre: Smør, avocado, leverpostei og agurk.
Venstre: smør, hvitost, salami og avocado.
Høyre: Smør, snøfrisk, laks og agurk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding