En blogg til deg som synes det er vanskelig å spise nok!

Underernæring er en skjult utfordring i vårt samfunn. Det rammer gjerne dem som er syke eller svake i utgangspunktet og som ikke får i seg nok mat på grunn av sykdommen eller på grunn av bivirkninger av sykdom eller medisin. Symptomene kommer snikende. Når man kan se på en person at den har tatt av, har nok personen allerede spist langt mindre enn behovet en stund.
Kanskje det bare er små justeringer i matinntaket som skal til for at personen får i seg nok energi og næringsstoffer.

På denne siden kommer jeg med enkle råd og tips til hvordan man øker antall kalorier i maten slik at måltidene kan være små og lekre i stedenfor store måtider som ødelegger apetitten.

Kostrådene er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

tirsdag 30. september 2014

Middag - skjul energien i purè og mos.

Søtpotetpurèt, blomkålpurèt, gulrotpurèt og potetstapp

La til middagene være små og energirike. Det er lett å ha litt ekstra energi i sausen, men blir sausen spist? Man kan også bruke grønnsakene og poteten til å spe på med ekstra energi slik at man kan lage et lite måltid.

Helsedirektoratet anbefaler 5 frukt og grønnsaker om dagen, 100g av hver enhet og like mye frukt som grønt.

Ta 100 gram av en grønnsak, skrell den og kok den mør i litt lettsaltet vann. Mos den med en gaffel eller stavmikser. Bland i 2 ss kremfløte, 2 ss rapsolje og 1 ts smør. Krydre med pepper og salt etter ønske.
OBS: Potet må moses med manuelt. Stavmikser vil gjøre mosen seig!

Ønsker man mykere konsistens kan man spe med litt H-melk.

Her får man i seg en grønnsak i middagen og du kan redusere på resten av det du legger på tallerkenen.

Tips! Du kan også bruke frosne grønnsaker. Purèrte erter får en nydelig grønnfarge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding